Mijn Voedingscentrum

Veelgestelde vragen Eetmeter

Hieronder vind je veelgestelde vragen over Mijn Eetmeter. Bekijk ook de handleiding voor de website en de app

Meestgestelde vragen

Hoe kan ik snel een product of gerecht invoeren dat ik vaak eet?
Tip 1: maak gerechten aan
Maak je vaak hetzelfde? Klik op de link ‘maak een gerecht aan’ in je dagboek of ga naar Mijn gerechten onder Instellingen. Geef je gerecht een unieke naam. Als je een product zoekt, kun je ook zoeken op jouw gerecht.

Tip 2: maak favorieten aan
Je kunt nieuwe favorieten aanmaken met het hartje in je eetdagboek. In je eetdagboek zie je favorieten bovenaan staan als je een product zoekt.

Tip 3: voeg dagelijkse consumpties toe
Eet je elke dag dezelfde producten, bijvoorbeeld een kom yoghurt met muesli of boterhammen met pindakaas? Bij Dagelijkse consumpties onder Instellingen kun je deze instellen. Met 1 druk op de knop kun je deze daarna elke dag makkelijk invoeren in je eetdagboek.
sluiten
Kan ik vitaminepillen invullen?
Vitaminepillen staan niet in Mijn Eetmeter. De meeste mensen krijgen al voldoende vitamines en mineralen binnen door gevarieerd te eten, en hebben dus geen vitaminepillen nodig. Sommige groepen hebben extra vitamines nodig. Lees of jij extra vitamines nodig hebt.

Je kunt wel via Instellingen > Mijn producten zelf je vitaminepil toevoegen. Let op! Je geeft de waarden op per 100 gram. Dus vul je de voedingswaarde per tablet in en niet per 100 gram, dan zul je 100 gram in moeten vullen in je dagboek als je 1 tablet hebt genomen.
sluiten
Ik mis de oude Schijf van Vijf-grafiek. Wat nu?

Je kunt nog steeds zien of je de aanbevelingen van de Schijf van Vijf haalt. Je ziet per vak een horizontale balk. Deze kan (deels) groen, grijs en geel gekleurd zijn.

 • Is de hele balk groen? Dan voldoe je aan het Schijf van Vijf-advies.
 • Is de balk niet helemaal gevuld, dus wit? Dan eet je niet voldoende uit dat vak volgens ons advies.
 • Is de balk deels groen en deels grijs? Dan eet je wel voldoende, maar haal je een deel buiten de Schijf van Vijf.
 • Zie je een stukje geel aan het einde van de balk? Dan eet je meer dan ons advies is.

Dus hoe meer groen je ziet in de balken, hoe beter je bezig bent! Klap je de balk uit, dan krijg je een uitgebreid advies.

Waarom deze aanpassing?
Een voorbeeld: groente uit blik staat vaak niet in de Schijf van Vijf, maar telt wél mee bij je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. In de oude situatie was dit niet duidelijk. Nu zie je in het groente-vak gelijk hoeveel groente je at binnen en buiten de Schijf van Vijf.

sluiten
Kan ik mijn dagboek uitprinten, downloaden of delen met bijvoorbeeld mijn diëtist?
Ja, dat kan. Ga naar Overzicht. Daar kun je een maandoverzicht mailen. Je kunt er ook een dag- of weekoverzicht downloaden. Voor een weekoverzicht klik je op het weeknummer.
sluiten

Invullen dagboek - bereidingswijze

Moet ik het gewicht invoeren van het onbereide of bereide product?
Je kiest het gewicht van de manier waarop je het product hebt ingevoerd. Dus vul je het rauw in dan neem je het rauwe gewicht. Vul je het bereid in, dan neem je het bereide gewicht.

Voor pasta, rijst, couscous enzovoorts rekenen we voor het Schijf van Vijf advies het onbereide gewicht om naar het gewicht na koken. Dus bijvoorbeeld 100 gram droge pasta zie je in je Schijf van Vijf advies terug als 200 gram pasta.
sluiten
Welke bereidingswijze moet ik kiezen?

Je kunt het beste kiezen voor de wijze waarop je het product hebt gegeten.

Wil je weten hoe het bij vlees zit? Lees dan de vraag hieronder.

Wat als mijn bereidingswijze er niet bij staat?
Kies dan een bereidingswijze die er het meest op lijkt, bijvoorbeeld:

 • Airfryer: bij aardappelproducten of snacks kies je voor onbereid en voeg je apart olie toe aan je dagboek, of kies je voor bereid en voeg je geen olie toe. Bij groenten kies je voor ‘gekookt’ en voeg je olie toe aan je dagboek.
 • Wokken of roerbakken van groente: kies voor ‘gekookt’ en voeg apart olie of vet toe aan je dagboek.
 • Smoren: kies voor ‘gekookt’ en voeg apart olie of vet toe aan je dagboek.
 • Stomen: kies voor ‘gekookt’.
 • Grillen of Barbecue: kies voor ‘onbereid’.
Waarom hebben niet alle producten dezelfde bereidingswijzen?
Voor sommige producten zijn geen voedingswaarden bekend van bepaalde bereidingswijzen. Daarom kunnen we niet zomaar alle bereidingswijzen toevoegen aan Mijn Eetmeter.
sluiten
Moet ik bij vlees onbereid of bereid invullen?

In het eetdagboek heb je bij vlees de keuze uit onbereid en bereid.

Bij merkproducten
Als je een merkproduct scant of in je dagboek invult, kies dan voor het gewicht dat voor jou het makkelijkst is na te gaan:

 • is dit het gewicht van het rauwe, nog onbereide product, kies dan voor onbereid.
 • is dit het gewicht na bereiding, kies dan voor bereid. Bij het berekenen van de voedingswaarde gaan we in beide gevallen uit van de voedingswaarde van het onbereide product. Het gewicht na bereiding berekenen wij voor je terug naar het gewicht van het onbereide product.

In beide gevallen vul je in het dagboek ook het gebruikte bereidingsvet toe.

Bij algemene producten
Bij een algemeen product (bijvoorbeeld rundertartaar, algemeen) werkt het iets anders.
Kies je voor bereid, dan is er al een keuze gemaakt voor een standaard vet waarin het is gebakken, bijvoorbeeld vloeibaar bak- en braadvet. Je hoeft dan geen bereidingsvet meer toe te voegen. Deze optie kies je bijvoorbeeld als je niet weet waarin je vlees is bereid omdat iemand anders heeft gekookt.

Wil je graag het bereidingsvet kunnen invullen dat je zelf hebt gebruikt? Kies dan voor onbereid en voeg het bereidingsvet apart toe aan je dagboek.

sluiten
Kan ik het beste rauwe of gekookte groente in mijn dagboek invullen?
De voedingswaarde per 100 gram groente verandert bij de bereiding. Je kunt het beste de groente invoeren zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Sommige groenten, zoals andijvie verliezen bij de bereiding veel vocht. Let er daarom op dat je het gekookte gewicht invoert. Bijvoorbeeld door voor opscheplepels te kiezen. Neem je het rauwe gewicht, dan lijkt het of je meer groente eet dan je in werkelijkheid binnenkrijgt.

Zie ook Hoeveel ongekookte groente heb ik nodig voor 250 gram klaargemaakte groente.
sluiten

Invullen dagboek - overig

Kan ik recepten van het Voedingscentrum toevoegen aan Mijn Eetmeter?
Ja, dat kan. Ga in de navigatie naar Recepten.
sluiten
Kan ik bij het invoeren van Mijn Gerecht kiezen hoeveel ik ervan heb gegeten?

Helaas is dat nu nog niet mogelijk.

Je kunt een paar dingen doen:

 • Je kunt in je dagboek bij 'Aantal' 0,5 invoeren voor een halve portie.
 • Je kunt per ingrediënt de grammen aanpassen in je dagboek.
 • Je kunt je gerecht zo invoeren dat de kleinste portie die je neemt de standaard is.
sluiten
Kan ik in één keer al mijn dagboekgevens verwijderen?
Dat is niet mogelijk. Het advies gaat sowieso nooit verder terug dan 30 dagen bij het voedingsstoffenoverzicht. Verder gaan de adviezen over een dag of een week. Dus het is niet erg als er oudere gegevens staan. Je kunt wel de losse ingrediënten verwijderen. Wil je oude gegevens echt weg hebben, dan kun je je account verwijderen en opnieuw een account aanmaken.
sluiten

Producten

Ik mis een product. Kan ik hem zelf toevoegen?

Dat kan door in de dagboek op de link ‘Voeg een ontbrekend product toe’ te klikken of door naar Mijn producten onder Instellingen te gaan.

Let wel op: het Voedingscentrum checkt deze gegevens niet. Op het etiket staan niet alle voedingstoffen. Voeg je veel eigen producten toe, dan is het voedingsstoffenadvies over vitamines en mineralen niet meer betrouwbaar. Je kunt in plaats hiervan ook een vergelijkbaar product uit de lijst toevoegen.

sluiten
Kunnen jullie een product toevoegen aan Mijn Eetmeter?
Helaas kunnen wij geen producten toevoegen aan Mijn Eetmeter. Wij zijn afhankelijk van wat de fabrikant aanlevert. Dus mis je een product? Vraag de fabrikant of ze de gegevens met ons willen delen. De fabrikant kan zich bij ons aanmelden via levensmiddelendatabank@voedingscentrum.nl.
sluiten
Staat 100 milliliter in Mijn Eetmeter gelijk aan 100 gram?
In Mijn Eetmeter gebruiken we altijd gram. Voor water, melk en andere dranken staat 100 milliliter ongeveer gelijk aan 100 gram.

Voor ijs, olie en sauzen wijkt dit wel meer af. Voor deze producten kan Mijn Eetmeter dus minder nauwkeurig zijn als de voedingswaarde in milliliter op het etiket staat. Over het algemeen gebruik je van olie en sauzen kleine hoeveelheden, waardoor het effect op je inname beperkt zal zijn.

Deze onnauwkeurigheid geldt alleen voor merkproducten. Voor de algemene producten zijn de milliliters naar grammen omgerekend met een dichtheidsfactor.
sluiten
Ik kan mijn product niet vinden, wat nu?

Je kunt een paar dingen proberen:

 • Gebruik geen bereiding, gebruik bijvoorbeeld ‘ei’ in plaats van ‘gekookt ei’
 • Bekijk of de spelling klopt
 • Probeer een andere term, bijvoorbeeld ‘sojadrink’ in plaats van ‘sojamelk’
 • Scan het product in de app Mijn Eetmeter
sluiten
Hoe verwijder ik een product uit mijn dagboek?
Achter je producten zie je een rood kruisje. Daarmee verwijder je het product.
sluiten
Waarom staan niet alle producten in Mijn Eetmeter?
De gegevens van de merkartikelen halen we uit databanken van de fabrikanten. In totaal staan er zo’n 90.000 merkartikelen in Mijn Eetmeter. De meeste supermarkten doen mee, maar nog niet allemaal. Daarom staan nog niet alle producten in Mijn Eetmeter. Soms zitten er spelfouten of dubbelingen in de data van fabrikanten, daar kunnen wij helaas niets aan doen.
sluiten
Waarom is de portie op de verpakking soms anders dan in Mijn Eetmeter?
In Mijn Eetmeter gebruiken we standaard portiegroottes. Voorbeelden zijn een eetlepel, een broodbelegging, een gemiddeld koekje. De fabrikant zet soms zelf een portiegrootte op de verpakking. Deze kan afwijken van de standaardportiegrootte. Is de portie waarin de fabrikant het product aanbiedt een duidelijk omschreven portie zoals je die ook eet, bijvoorbeeld een reep? Dan kun je het beste het gewicht overnemen van het product zoals de fabrikant deze aangeeft.
sluiten

Gegevens delen

Kan ik met meerdere mensen op één profiel of kan ik gerechten delen?
Dit kan helaas niet. Voorlopig staat het ook nog niet op de planning om te toe voegen.
sluiten
Waarom kan ik geen producten meer van anderen kiezen?

Deze optie hebben we eruit gehaald omdat er enkele nadelen kleven aan zelf ingevoerde producten:

 • De invoer is foutgevoelig.
 • Zelf ingevoerde productgegevens kunnen verouderd zijn.
 • Niet alle gegevens van vitamines en mineralen zijn bekend, waardoor ons voedingsstoffen advies onbetrouwbaar wordt.
 • We kunnen geen Schijf van Vijf-advies geven.

Omdat we 90.000 merkartikelen toegevoegd hebben, verwachten we dat meer producten nu te vinden zijn. En dat heeft dus de voorkeur boven zelf ingevoerde producten.

Omdat nog steeds niet álle producten in de app staan, blijven we de mogelijkheid aanbieden om zelf producten toe te voegen. Maar vanwege de nadelen, is het delen dus niet meer mogelijk.

sluiten

Voedingsstoffen: overzicht en advies

Hoeveel energie (kilocalorieën) heb ik elke dag nodig?
In je voedingsstoffen advies zie je jouw advies. Dit is gebaseerd op mensen van jouw geslacht en leeftijdscategorie en op wat jij bij je profiel hebt ingevuld bij de vraag ‘Hoeveel beweeg je?' Dit advies houdt geen rekening met je gewicht en andere factoren die je energiebehoefte kunnen beïnvloeden. Of kijk op de website van het Voedingscentrum hoeveel energie je elke dag ongeveer nodig hebt.

Maar alleen jij kunt bepalen wat voor jóu een goede hoeveelheid is. Dit is voor iedereen anders. Jij kan dus minder of juist meer kilocalorieën nodig hebben per dag. Weeg jezelf daarom regelmatig. Je bent in energiebalans als je over een langere periode gelijk blijft in gewicht.
sluiten
Ik wil advies over andere voedingsstoffen, hoe doe ik dat?
Energie en 6 voedingsstoffen zijn uitgelicht. Wil je advies over andere voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld jodium, vitamine C of alcohol? Wijzig dit dan bij 'Instellingen'.
sluiten
Waarom kan ik suiker niet selecteren bij het invullen van mijn dagboek (achter het uitklapscherm onder Energie)?
Je kunt dit niet selecteren omdat suiker nog niet in Mijn Eetmeter zat toen we hebben bepaald welke voedingstoffen daar moesten komen (namelijk dezelfde als op etiket). We kijken of we dit binnenkort kunnen uitbreiden. Misschien dat we het ook mogelijk maken om vitamines en mineralen daar te tonen.
sluiten
Waarom krijg ik geen advies over suiker?
Je kunt bij je instellingen suiker toevoegen als voedingsstof. Je ziet dan bij je voedingsstoffen advies hoeveel suiker je binnenkrijgt. Je krijgt geen advies of dit te veel is of niet. Dit komt omdat er in Nederland geen officiële norm is voor suiker.

De Gezondheidsraad constateert namelijk dat er te weinig bewijs bestaat om aparte hoeveelheden voor de verschillende koolhydraten, waaronder suikers, op te stellen. Er is dus alleen een advies voor koolhydraten als geheel. Wel geeft de Gezondheidsraad aan dat zetmeel een gezondere bron van koolhydraten is dan suikers.

Sommige buitenlandse organisaties geven wél aparte adviezen. Zo adviseert het Amerikaanse Institute of Medicine om minder dan 25% van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers te halen. De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat.

Voor iedereen is het goed om niet te veel toegevoegde suikers te gebruiken. Sommige producten uit de Schijf van Vijf bevatten van nature suiker, zoals fruit en melk. Op dit moment is het niet mogelijk om aan te geven hoeveel toegevoegd suiker een product bevat. We weten alleen hoeveel totaal suiker het bevat.
sluiten
Waar komen de gegevens van vitamines en mineralen vandaan?
Het is wettelijk bepaald welke informatie op het etiket moet staan. Van merkproducten hebben we alleen de informatie die op het etiket staat. Om toch een advies te kunnen geven over vitamines en mineralen, koppelen we de informatie van het merkproduct aan een vergelijkbaar product waarvan we de gegevens wel hebben. Deze gegevens komen uit het deel van de Levensmiddelendatabank met algemene, merkloze artikelen. De Levensmiddelendatabank is dé onafhankelijke databank van Nederland met voedingsmiddelen.

In sommige gevallen worden bij bereiding alle gegevens overgenomen uit het algemene deel van de Levensmiddelendatabank. Namelijk als op de verpakking alleen de gegevens staan van het onbereide product en je in je dagboek hebt aangeven dat je het bereid hebt gegeten, zoals bij rijst en pasta.
sluiten
Wat zeggen de balken in het voedingsstoffen maandoverzicht?
Groen
Je krijgt voldoende binnen.

Geel
Je inname is aan de lage of aan de hoge kant. Wijst de balk naar links, dan is je inname aan de lage kant. Wijst de balk naar rechts, is je inname aan de hoge kant.

Rood
Je krijgt te veel of te weinig van de voedingsstof binnen. Wijst de balk naar links, dan krijg je te weinig binnen. Wijst de balk naar rechts, dan krijg je te veel binnen.

Grijs
Soms is een balk grijs. Dit is het geval bij vitamine E, selenium, fosfor en suiker. Dat komt omdat we daar geen aanbevelingen voor hebben in Nederland. In ons land komen normaal gesproken geen tekorten van deze voedingsstoffen voor. Wil je minder suiker eten? Bekijk dan de tips op de website van het Voedingscentrum.

De balk voor energie kan groen en grijs zijn. We geven daar geen geel en rood omdat je niet goed kunt zeggen wanneer iemand te weinig of te veel energie binnenkrijgt. Dit hangt af van hoe zwaar je bent en hoeveel je beweegt. Als je bewust minder eet, bijvoorbeeld omdat je bezig bent met afvallen kan de hoeveelheid calorieën die je hebt gegeten in het grijze deel van de balk zijn.
sluiten
Waarom wijken de gegevens van Mijn Eetmeter soms af van het etiket?

Op de verpakking staat soms de voedingswaarde van het bereide product en soms de voedingswaarde van het onbereide product. Wij koppelen de gegevens van je gekozen merkproduct aan de voedingswaarde uit het deel van de Levensmiddelendatabank met algemene, merkloze artikelen.

Bijvoorbeeld op het etiket van de spaghetti die je gekozen hebt staat de voedingswaarde van onbereide spaghetti. Je geeft aan dat je 4 opscheplepels gekookte spaghetti hebt gegeten. Wij koppelen de gegevens van de spaghetti dan aan de algemene gegevens van gekookte spaghetti uit de Levensmiddelendatabank. De voedingswaarde in Mijn Eetmeter verschilt dan van de voedingswaarde die op het etiket staat.

sluiten
Ik krijg niet voldoende van alle voedingsstoffen binnen, wat nu?

Staan niet al je balkjes op groen? Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Probeer Mijn Eetmeter in elk geval een volle week in te vullen en kijk dan naar het advies over die hele periode. Dat doe je door bij je voedingsstoffen advies op de datum en dan op een weeknummer te klikken. Zit je dan nog steeds veel in het rood? Kijk dan bij het voedingsstoffen advies wat je meer of minder zou kunnen eten.

sluiten
Over welke periode gaat mijn voedingsstoffenadvies?
Je voedingsadvies gaat standaard over 1 dag. Als je op de datum klikt, kun je ook een hele week selecteren. Het advies gaat dan over je hele weekmenu. Als je advies wil over een maand, kun je dit naar jezelf mailen. De grafiek op het dashboard laat de gemiddelde inname over een maand zien.
sluiten
Hoeveel mag ik binnenkrijgen van elke stof? En wat is En%?
Wat je binnen mag krijgen van een stof is niet altijd hetzelfde. Van sommige stoffen mag je een x aantal gram per dag binnenkrijgen, bij andere stoffen gaat het om de verhouding met wat je verder nog op een dag eet. Dit drukken we uit in 'en%'. En% staat voor energieprocent. Van de totale hoeveelheid energie op de dag, komt een deel (%) uit vet, verzadigd vet, eiwit en koolhydraten.

Een voorbeeld. Een man van 45 jaar met normaal gewicht krijgt met zijn voeding 85,6 gram vet binnen. Vet levert per gram 9 kcal. In totaal krijgt hij die dag 2367 kcal binnen. Dan is het energiepercentage voor vet: ((85,6 * 9) / 2367))*100% = 32,5 en%. Bij een gezond gewicht is de norm dat je tussen de 20 en 40% van de energie uit vetten kunt halen. In dit geval is deze inname dus ‘groen’.
sluiten
Waarom is er geen advies over cholesterol?
Cholesterol zit in onder andere eieren en garnalen, maar is niet opgenomen in Mijn Eetmeter. De hoeveelheid cholesterol in voeding heeft een klein beetje invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. De invloed van verzadigd vet in eten is veel groter. Daarom is het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding belangrijker.
sluiten

Schijf van Vijf: overzicht en advies

Hoe lees ik het Schijf van Vijf-advies in Mijn Eetmeter?

We geven aan hoeveel jij eet volgens de Schijf van Vijf. Als er staat ‘Al 50% volgens de Schijf van Vijf’, dan betekent dat je 50% van je totale calorieën op die dag uit Schijf van Vijf-producten haalt.

Per vak geven we in een balk aan hoeveel je at binnen de Schijf van Vijf (groen), buiten de Schijf van Vijf (grijs) en meer dan aanbevolen (geel). Per vak geven we ook wisselende tips hoe je meer uit het vak kan eten. Of we laten zien hoe je gezonder kunt kiezen.

Of iets in of buiten de Schijf van Vijf staat, bepalen we aan de hand van criteria zoals de hoeveelheid verzadigd vet, zout, toegevoegd suiker en vezel. Voor ieder vak gelden andere criteria.

sluiten
Waarom wijkt mijn Schijf van Vijf advies af van het Voedingsstoffen advies?

Het kan voorkomen dat je voedingstoffen advies goed lijkt, maar je Schijf van Vijf advies niet. Dat kan 2 redenen hebben:

 • In de Schijf van Vijf houden we rekening met méér dan voedingstoffen alleen. Bijvoorbeeld noten raden we niet alleen aan vanwege de voedingstoffen maar ook omdat het gezond is voor hart en bloedvaten.
 • Je hebt niet alle voedingsstoffen aangevinkt. Dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt wil niet zeggen dat je ook genoeg vitamine B12 binnenkrijgt bijvoorbeeld. Je kunt voedingsstoffen toevoegen bij je Instellingen.
sluiten
Waarom is het advies voor vetten bij het Schijf van Vijf-advies anders dan bij het voedingsstoffen-advies?
In het Schijf van Vijf-advies gaat het om smeer- en bereidingsvetten, denk aan olie, halvarine, bakvet enzovoorts. Dus het gaat om producten uit het vet-vak van de Schijf van Vijf. Bij het voedingsstoffen-advies gaat het om de voedingsstof vet. De voedingsstof vet zit in veel meer voedingsmiddelen, zoals in vlees, melk, koek, gebak en chips. Zo kan het zijn dat je te weinig smeer- en bereidingsvetten eet uit de Schijf van Vijf, maar dat je in totaal wel te veel vet binnenkrijgt. Meer weten over hoeveel vet je binnen mag krijgen? Lees dan de veelgestelde vraag ‘Hoeveel mag ik binnenkrijgen van elke stof? En wat is En%?’
sluiten
Ik eet niet genoeg uit de Schijf van Vijf, wat nu?
Wil jij gezonder eten? Bedenk: het hoeft niet allemaal in één keer. Maak kleine stapjes. Want kleine stapjes zijn makkelijker vol te houden. Kijk naar wat je nu al eet en drinkt en wat je daarin kan veranderen. Een aantal hulpmiddelen hierbij:

Bij je Schijf van Vijf advies geven we tips hoe je meer uit de Schijf van Vijf kan eten en geven we per vak ideeën om gezonder te kiezen.
Je kunt alternatieven zoeken in de tool ‘Staat dit in de Schijf van Vijf?’
Download de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum. Daarmee kun je makkelijk producten scannen, waarna je ziet of het in het in de Schijf van Vijf staat of niet. Als het er niet instaat laten we zien wat gezondere keuzes zijn.
Bekijk op de website van het Voedingscentrum hoe je een Eetwissel maakt.
sluiten
Wat is het verschil met het voedingstoffenadvies?
Als je volgens de Schijf van Vijf eet neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren en krijg je de voedingstoffen binnen die je nodig hebt. Het Schijf van Vijf-advies geeft aan of je op een bepaalde dag voldoende eet van de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen. Het voedingstoffenadvies geeft aan of je over een langere periode voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Kijk bij het voedingsstoffenadvies altijd naar een langere periode
Bij het voedingstoffenadvies is het belangrijk dat je over een langere periode kijkt of je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Het kan best zijn dat je op een bepaalde dag volgens de Schijf van Vijf hebt gegeten, maar je niet van alle voedingstoffen op die dag voldoende hebt binnengekregen. Een wortel levert meer vitamine A dan een komkommer. Variatie over een langere periode is daarom heel belangrijk.
sluiten
Waarom geven jullie alleen een dagadvies over de Schijf van Vijf?
Dit komt omdat de meeste Schijf van Vijf-adviezen gaan over wat je op een dag eet. Zo is het advies om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten.

Er is een uitzondering: wat betreft vis, peulvruchten, vlees en ei hebben we een weekadvies. Zo is het advies om elke week 1 keer vis en 1 keer peulvruchten te eten en maximaal 500 gram vlees per week te nemen. Vul je een hele week in, dan zie je in dat vak ook een weekadvies.
sluiten
Waarom worden sommige producten niet ingedeeld en wat kan ik dan doen?

Het kan zijn dat je een melding krijgt ‘Je advies is niet compleet. Producten die je zelf hebt toegevoegd kunnen wij niet altijd indelen.’ Dit kan komen door:

 • ontbrekende voedingswaarden. We hebben dan onvoldoende gegevens om deze producten in te delen. We werken aan een oplossing hiervoor. Wat je zelf kunt doen is een vergelijkbaar product uit de standaard Eetmeter-lijst selecteren.
 • het gebruik van de functie ‘dagelijkse consumpties’. Wanneer producten al heel lang in je dagelijkse consumpties staan, kan het product ondertussen vervangen of aangepast zijn. Daardoor kunnen de producten niet meer herkend worden. Verwijder in die gevallen de ‘verouderde’ producten en voeg de nieuwe producten opnieuw toe via de instellingen.
sluiten
Waarom komen kant-en-klaarmaaltijden buiten de Schijf van Vijf terecht?
Kant-en-klaarmaaltijden, salades en belegde broodjes bestaan uit meerdere ingrediënten. Mijn Eetmeter kan deze producten niet splitsen in aparte ingrediënten. Als het product te veel ingrediënten bevat die niet in de Schijf van Vijf staan, delen we het product als geheel buiten de Schijf van Vijf in. Voer voor een goed advies daarom zoveel mogelijk losse producten in. Een tosti komt als geheel buiten de Schijf van Vijf terecht. Voer je apart je volkorenbrood, ham en 30+ kaas in, dan komt alleen je ham buiten de Schijf van Vijf.
sluiten

Mijn account

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?
Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens. Omdat we geen commercieel belang hebben is onze informatie onafhankelijk en betrouwbaar. We zullen ook nooit je persoonlijke informatie delen met derden. Je kunt altijd je account opheffen, je gegevens worden dan direct uit onze database verwijderd.
sluiten
Hoe wijzig ik mijn wachtwoord of e-mail?
Klik bovenin op Account. Hier kun je een nieuw mailadres doorgeven, je wachtwoord wijzigen of je account verwijderen.
sluiten
Hoe verwijder ik mijn account?

1. Zorg dat je ingelogd bent.
2. Klik bovenin op Account.
3. Ga naar 'Account verwijderen' en vul hier je wachtwoord in.
4. Klik op 'Account verwijderen'.

sluiten
Ik ben mijn wachtwoord kwijt
Geen probleem. Vraag een nieuw wachtwoord aan.
sluiten

Overige vragen

Wat zijn jullie bronnen?
De Schijf van Vijf is gebaseerd op de richtlijnen Goede Voeding 2015 en de voedingsnormen van de Gezondheidsraad.

Onze productgegevens halen we uit de Levensmiddelendatabank. Dit is dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over algemene merkloze producten en (huis)merkartikelen. Het Voedingscentrum beheert deze databank samen met het RIVM. Deze databank vernieuwen we steeds. Uniek is dat we de productinformatie van (huis)merkartikelen halen uit de databanken van fabrikanten zelf. Passen de fabrikanten het etiket aan, krijgen wij dus automatisch de meest actuele productgegevens.
sluiten
Ik vind het lettertype te groot, wat kan ik doen?
Als je niet aan het grotere lettertype went kun je heel makkelijk met de toetsen ctrl - de pagina kleiner maken. Met ctrl + maak je het weer groter.
sluiten
Bestaat er een Eetmeter op de mobiele telefoon?

Voor Android en Apple hebben we een app gemaakt, waarmee je Mijn Eetmeter ook onderweg kan bijwerken.
Download hem in de appstore
Download hem in Google Play

Heb je een andere internettelefoon (Windows, Blackberry) of een tablet? Surf dan gewoon mobiel naar de site www.mijnvoedingscentrum.nl en log daar in.

sluiten
Kun je Mijn Eetmeter gebruiken bij diabetes?

Het online eetdagboek Mijn Eetmeter is voor algemeen gebruik. Maar we krijgen vaak de vraag of je Mijn Eetmeter ook kunt gebruiken als je diabetes hebt. Dat kan omdat het inzicht geeft in wat je eet, je beweging en je gewicht. Overleg wel altijd met je arts of diëtist op welke manier je dit eetdagboek bij jouw behandeling kan gebruiken.

Bekijk onze 7 handige tips voor Mijn Eetmeter bij diabetes.

sluiten
Waarom zijn de adviezen in Mijn Eetmeter niet geschikt voor mensen die een medisch dieet volgen?
Mijn Eetmeter is voor algemeen gebruik. Er gelden mogelijk afwijkende adviezen als je een dieet volgt vanwege een ziekte. Overleg dan altijd met je arts of diëtist hoe je Mijn Eetmeter kunt gebruiken bij jouw behandeling.
sluiten
Waarom is Mijn Eetmeter niet geschikt voor kinderen onder 4 jaar?
Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze een gezond eetpatroon met voldoende variatie aanleren. Lees op de website van het Voedingscentrum meer over gezond eten voor jonge kinderen.
sluiten
Is Mijn Eetmeter geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven?
De adviezen van Mijn Eetmeter zijn algemeen, maar voor deze groep bestaan aanvullende adviezen. Zo wordt borstvoedende en zwangere vrouwen geadviseerd om dagelijks een supplement te slikken dat 10 microgram vitamine D bevat. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen in de eerste 8 weken ook het advies om 400 microgram foliumzuur te slikken. Bij je persoonlijke instellingen kun je aangeven of je zwanger bent of borstvoeding geeft.
sluiten
Kun je Mijn Eetmeter gebruiken als hulpmiddel bij afvallen?
Veel van de gebruikers van Mijn Eetmeter gebruiken het als hulp bij afvallen. Mijn Eetmeter helpt je bewust te maken welke producten veel calorieën leveren en je kunt eenvoudig bijhouden hoeveel je eet.
sluiten

Staat je vraag er niet bij?

Stel hem dan via ons contactformulier
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.