Help

Veelgestelde vragen Eetmeter

Hieronder vind je veelgestelde vragen over de Eetmeter. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan via ons contactformulier.

Producten kiezen

Ik eet vaak hetzelfde product of gerecht, hoe kan ik dat makkelijk invoeren?

Tip 1: maak gerechten aan
Maak je vaak hetzelfde? Bij Mijn gerechten onder Instellingen kun je een gerecht aanmaken. Geef het een unieke naam. Als je een product zoekt, kun je ook zoeken op jouw gerecht.

Tip 2: maak favorieten aan
Je kunt nieuwe favorieten aanmaken met het hartje in je eetdagboek. In je eetdagboek zie je favorieten bovenaan staan als je een product zoekt.

Tip 3: voeg dagelijkse consumpties toe
Eet je elke dag dezelfde producten, bijvoorbeeld een kom yoghurt met muesli of boterhammen met pindakaas? Bij Dagelijkse consumpties onder Instellingen kun je deze instellen. Met 1 druk op de knop kun je deze daarna elke dag makkelijk invoeren in je eetdagboek.

Ik kan mijn product niet meer vinden, wat nu?

Sommige producten zijn van naam veranderd. De bereidingswijze staat niet meer in de titel. Kun je een product niet meer vinden? Dan kun je een paar dingen proberen:

 • Gebruik geen bereiding, gebruik bijvoorbeeld ‘ei’ in plaats van ‘gekookt ei’
 • Bekijk of de spelling klopt
 • Probeer een andere term, bijvoorbeeld ‘sojadrink’ in plaats van ‘sojamelk’
 • Scan het product in de app Mijn Eetmeter

Waar zijn mijn snelkiezer-producten?

Sinds de update van 2 april kun je favoriete producten aanmaken met het hartje in je eetdagboek. Deze functie vervangt de snelkiezer. Je kunt met je favoriete producten zelf je vaakst gebruikte producten kiezen. In je eetdagboek zie je favorieten bovenaan staan als je een product zoekt.

Waarom kan ik geen producten meer van anderen kiezen?

Deze optie hebben we eruit gehaald omdat er enkele nadelen kleven aan zelf ingevoerde producten:

 • De invoer is foutgevoelig.
 • Zelf ingevoerde productgegevens kunnen verouderd zijn.
 • Niet alle gegevens van vitamines en mineralen zijn bekend, waardoor ons voedingsstoffen advies onbetrouwbaar wordt.
 • We kunnen geen Schijf van Vijf-advies geven.

Omdat we 90.000 merkartikelen toegevoegd hebben, verwachten we dat meer producten nu te vinden zijn. En dat heeft dus de voorkeur boven zelf ingevoerde producten.

Omdat nog steeds niet álle producten in de app staan, blijven we de mogelijkheid aanbieden om zelf producten toe te voegen. Maar vanwege de nadelen, is het delen dus niet meer mogelijk.

Mijn bereidingswijze staat er niet bij. Wat moet ik kiezen?

Kies een bereidingswijze die er het meest op lijkt, bijvoorbeeld:
 • Actifry: kies voor ‘gekookt’ of ‘bereid’ en voeg apart olie toe aan je dagboek.
 • Wokken of roerbakken van groente: kies voor ‘gekookt’ en voeg apart olie of vet toe aan je dagboek. Bij het meewokken van vlees, vis of vegetarische reepjes kun je dan het beste voor onbereid vlees, vis of vegetarische reepjes kiezen.
 • Smoren: kies voor ‘gekookt’ en voeg apart olie of vet toe aan je dagboek.
 • Stomen: kies voor ‘gekookt’. Maak je eten klaar in de stoomoven, dan komt dat overeen met ‘gekookt’.
 • Grillen of Barbecue: kies voor ‘onbereid’.

Wat is het verschil tussen bereid en onbereid bij vlees, vis of vegetarische vervangers?

Staat er ‘bereid’ of ‘gebakken’ bij vlees, vis of vegetarische vervangers, dan is het bereidingsvet al meegerekend. Hiervoor is een standaard bereidingsvet, bijvoorbeeld margarine of vloeibaar bak- en braadvet, genomen. Als je het onbereide product in je dagboek wilt invoeren, moet je zelf het bereidingsvet dat je hebt gebruikt in je dagboek zetten.

Vlees verliest vocht bij bereiding. Vlees neemt vet op en vet vlees verliest ook vet als je het bakt. De voedingswaarde van onbereid en bereid vlees kunnen daarom verschillen. Het gewicht van het vlees neemt af. Een standaard stukje bereid vlees weegt daarom minder dan een standaard stukje onbereid vlees. Dit zie je ook terug in het dagboek: een stukje bereide biefstuk weegt 80 gram en een stukje onbereide biefstuk 100 gram.

Wil je ook een Schijf van Vijf-advies krijgen over de soort en hoeveelheid bereidingsvet, dan vul je het onbereide product in en de soort en hoeveelheid bereidingsvet die je hebt gebruikt. Bijvoorbeeld ‘Kipfilet, rauw’ en ‘Olijfolie’.

Kan ik het beste rauwe of gekookte groente in mijn dagboek invullen?

De voedingswaarde per 100 gram groente verandert bij de bereiding. Je kunt het beste de groente invoeren zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Sommige groenten, zoals andijvie verliezen bij de bereiding veel vocht. Let er daarom op dat je het gekookte gewicht invoert. Bijvoorbeeld door voor opscheplepels te kiezen. Neem je het rauwe gewicht, dan lijkt het of je meer groente eet dan je in werkelijkheid binnenkrijgt.

Zie ook Hoeveel ongekookte groente heb ik nodig voor 250 gram klaargemaakte groente.

Kan ik het beste pasta en rijst gekookt of onbereid in mijn dagboek invullen?

Rijst en pasta nemen vocht op tijdens het koken. Gekookte pasta of rijst weegt dus meer dan ongekookte pasta of rijst. Als je kiest voor gekookt, let er dan op dat je ook het gewicht van gekookt aangeeft. Dit kan door te kiezen voor opscheplepels. De aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf gelden voor het gekookte product. Om een goed Schijf van Vijf-advies te krijgen, vul je gekookte pasta of rijst in.

Ik mis een product. Kan ik hem zelf toevoegen?

Dat kan. Verreweg de meeste producten die je in de grote supermarkten kunt kopen staan in Mijn Eetmeter. Van een aantal supermarkten hebben we geen gegevens. Daarom hebben we mensen de kans gegeven om zelf gegevens toe te voegen en uit te wisselen. Maar let wel op: het Voedingscentrum checkt deze gegevens niet. Op het etiket staan niet alle voedingstoffen. Voeg je veel eigen producten toe, dan is het voedingsstoffenadvies over vitamines en mineralen niet meer betrouwbaar.

Om productgegevens toe te voegen of van andere gebruikers te lenen klik je in je dagboek op het linkje 'Voeg je favoriete producten zelf toe'.

Sommige dingen eet ik elke dag, kan ik die standaard toevoegen aan Mijn Eetmeter?

Ja, dat kan zo:

1. Kies onder 'Dagboek' een product.
2. Voor het product staat een hokje 'Dagelijks', vink dit aan.
3. De eerstvolgende keer dat je het Dagboek invult, zie je de knop 'Voeg mijn dagelijkse consumpties toe'.

Waarom is de portie op de verpakking soms anders dan in Mijn Eetmeter?

In Mijn Eetmeter gebruiken we standaard portiegroottes. Voorbeelden zijn een eetlepel, een broodbelegging, een koekje. De fabrikant zet soms zelf een portiegrootte op de verpakking. Deze kan afwijken van de standaardportiegrootte. Is de portie waarin de fabrikant het product aanbiedt een duidelijk omschreven portie zoals je die ook eet, bijvoorbeeld een reep? Dan kun je het beste het gewicht overnemen van het product zoals de fabrikant deze aangeeft.

Hoe komen we aan onze productgegevens?

We halen onze productgegevens uit de Levensmiddelendatabank. Dit is dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over algemene, merkloze voedingsmiddelen (afkomstig uit de NEVO-tabel), (huis)merkartikelen (afkomstig van databanken waarin de fabrikanten hun eigen gegevens actueel houden) en voedingssupplementen (afkomstig van de Nederlandse Supplementen Databank) en wordt beheerd door het Voedingscentrum en het RIVM. In Mijn Eetmeter kunnen producten worden geselecteerd uit het niet-merk gedeelte en het merk-gedeelte.

Deze databank wordt steeds vernieuwd. We halen onze gegevens steeds uit de laatste versie.

Zelf toevoegen
Ook kun je zelf producten toevoegen. Anderen kunnen deze producten ook weer gebruiken voor hun dagboek. Producten die mensen zelf toevoegen controleren we niet.

Waarom staan niet alle merkartikelen in Mijn Eetmeter?

We halen de informatie over merkartikelen uit databanken waarin de fabrikanten hun eigen gegevens actueel houden. Nog niet alle supermarkten doen mee. Van de supermarkten die wel meedoen staan de meeste producten in de Levensmiddelendatabank. We zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat straks alle producten in deze databank staan.

Uitleg over de voedingsstoffen-adviezen

Waar komen de gegevens van vitamines en mineralen vandaan?

Het is wettelijk bepaald welke informatie op het etiket moet staan. Van merkproducten hebben we alleen de informatie over voedingstoffen die op het etiket staan. In Mijn Eetmeter is het mogelijk om advies te krijgen over veel meer voedingstoffen. Om hier toch een advies over te kunnen geven koppelen we de informatie van het merkproduct aan een vergelijkbaar product waarvan we wel gegevens hebben over de vitamines en mineralen. Deze gegevens komen uit de NEVO-tabel (Nederlandse Voedingsmiddelen tabel).

Bijvoorbeeld: je hebt een ontbijtkoek van een bepaald merk gekozen. Het product koppelen wij aan de gegevens in de NEVO-tabel voor ontbijtkoek. De gegevens over energie (calorieën), vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers vezels, eiwitten en zout komen van het etiket. De gegevens over vitamines en mineralen komen van de ontbijtkoek uit de NEVO-tabel.

Als een product is verrijkt met vitamines en mineralen (bijvoorbeeld een sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium), dan nemen wede gegevens over de deze voedingsstoffen ook van het etiket over.
In sommige gevallen worden bij bereiding alle gegevens overgenomen uit de NEVO-tabel. Dit is als op de verpakking alleen de gegevens staan van het onbereide product en je in je dagboek hebt aangeven dat je het bereid hebt gegeten, zoals bij rijst en pasta. Zie onderstaande vraag.

Waarom wijken de gegevens van Mijn Eetmeter soms af van het etiket?

Op de verpakking staat soms de voedingswaarde van het bereide product en soms de voedingswaarde van het onbereide product. Wij koppelen de gegevens van je gekozen merkproduct aan de voedingswaarde uit de NEVO-tabel (Nederlandse Voedingsmiddelen tabel).

Bijvoorbeeld op het etiket van de spaghetti die je gekozen hebt staat de voedingswaarde van onbereide spaghetti. Je geeft aan dat je 4 opscheplepels gekookte spaghetti hebt gegeten. Wij koppelen de gegevens van de spaghetti dan aan de gegevens van gekookte spaghetti uit de NEVO-tabel. De voedingswaarde in Mijn Eetmeter verschilt dan van de voedingswaarde die op het etiket staat.

Ik krijg niet alle voedingsstoffen binnen, wat nu?

Mijn Eetmeter geeft aan of een dagmenu genoeg voedingsstoffen bevat volgens de normen van de gezondheidsraad. Het is vrijwel onmogelijk om via je dagelijkse voeding elke dag van alle voedingsstoffen de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat je gemiddeld over een langere periode, ongeveer 1-2 weken, voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hou daarom voor een wat langere periode je dagmenu’s bij en laat Mijn Eetmeter over die periode berekenen welke stoffen je eventueel tekort komt. Bij de voedingsstoffen staat aangegeven welke producten belangrijke bronnen zijn voor deze voedingsstof en je dus meer kunt eten.

Ik wil advies over andere voedingsstoffen, hoe doe ik dat?

Energie en 6 voedingsstoffen zijn uitgelicht. Wil je advies over andere voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld jodium, vitamine C of alcohol? Wijzig dit dan bij 'Instellingen'.

Over welke periode gaat mijn voedingsstoffenadvies?

Je voedingsadvies gaat standaard over 1 dag. Als je op de datum klikt, kun je ook een hele week selecteren. Het advies gaat dan over je hele weekmenu. Als je advies wil over een maand, kun je dit naar jezelf mailen. De grafiek op het dashboard laat de gemiddelde inname over een maand zien.

Kan ik mijn adviezen printen of downloaden?

Ja, dat kan:

1. Ga naar 'Overzicht'.
2. Klik op de datum en selecteer een dag of een week.
3. Klik op 'Print overzicht' rechts bovenaan de pagina.
4. Of klik onder de datum op 'Excel' of 'PDF' om het overzicht als bestand te downloaden.

Hoeveel mag ik binnenkrijgen van elke stof? En wat is En%?

Wat je binnen mag krijgen van een stof is niet altijd hetzelfde. Van sommige stoffen mag je een x aantal gram per dag binnenkrijgen, bij andere stoffen gaat het om de verhouding met wat je verder nog op een dag eet. Dit drukken we uit in 'en%'. En% staat voor energieprocent. Van de totale hoeveelheid energie op de dag, komt een deel (%) uit vet, verzadigd vet, eiwit en koolhydraten.

Een voorbeeld. Een man van 45 jaar met normaal gewicht krijgt met zijn voeding 85,6 gram vet binnen. Vet levert per gram 9 kcal. In totaal krijgt hij die dag 2367 kcal binnen. Dan is het energiepercentage voor vet: ((85,6 * 9) / 2367))*100% = 32,5 en%. Bij een gezond gewicht is de norm dat je tussen de 20 en 40% van de energie uit vetten kunt halen. In dit geval is deze inname dus ‘groen’.

Waar zijn de voedingsnormen op gebaseerd?

Het Voedingscentrum hanteert de voedingsnormen van de Gezondheidsraad. Lees meer over voedingsnormen op de site van het Voedingscentrum.

Waarom is er geen advies over cholesterol?

Cholesterol zit in onder andere eieren en garnalen, maar is niet opgenomen in Mijn Eetmeter. De hoeveelheid cholesterol in voeding heeft weinig invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. De invloed van verzadigd vet in eten is veel groter. Daarom is het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding belangrijker.

Waarom is het adviesbalkje voor suiker grijs?

We kunnen uitrekenen hoeveel suiker je binnenkrijgt, maar dat zegt niet of je gezond of ongezond eet en of je te veel binnenkrijgt. In Nederland hebben we namelijk geen officiële richtlijnen die aangeven wat te veel suiker is, of hoeveel suiker in je eetpatroon toegevoegde suiker mag zijn. Er is dus geen goede of slechte hoeveelheid suiker aan te geven, en we kunnen daardoor in Mijn Eetmeter ook geen beoordeling geven met een rood, geel of groen balkje. Daarom is het balkje grijs.

Zelfs als je 100% gezond eet, krijg je suiker binnen en dat is helemaal niet erg. Het zit namelijk ook in bijvoorbeeld fruit of melk en andere producten die bij een gezond eetpatroon passen. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Toch kun je wel iets doen om niet te veel toegevoegde suiker binnen te krijgen. Toegevoegde suikers zitten namelijk het meest in extra’s zoals frisdrank, snoep, koek, gebak, gezoete zuiveltoetjes en sauzen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je automatisch minder van deze producten en dus minder toegevoegde of vrije suikers binnen.

Meer over suiker lees je op de site van het voedingscentrum.

Waarom zijn de adviesbalkjes voor vitamine E, selenium en fosfor grijs?

De Gezondheidsraad heeft in 2018 nieuwe normen voor vitamine en mineralen opgesteld. Voor een aantal voedingsstoffen zijn te weinig gegevens om een goede aanbevolen inname te kunnen vast stellen. Daarom is gekozen voor een grijze balk in plaats van een groene balk. In Nederland komen normaal gesproken geen tekorten aan vitamine E, selenium en fosfor voor.

Waarom zijn de adviezen zo algemeen?

Mijn Eetmeter geeft niet het advies om een specifiek product vaker te eten. Krijg je bijvoorbeeld te weinig vitamine C binnen, dan is het advies niet om meer kiwi’s te eten, maar om meer groente, fruit en aardappelen te eten. We willen niet dat je voortaan nog maar één soort fruit eet. Voor je gezondheid is het namelijk belangrijker dat je gevarieerd eet.

Ik eet weinig, maar toch te vet?

Om te beoordelen of er te veel vet in je dagmenu zit, rekent Mijn Eetmeter de verhouding vet ten opzichte van de rest van de voedingsstoffen uit. Dit drukken we uit in 'en%'. En% staat voor energieprocent. Van de totale hoeveelheid energie op de dag komt een deel (%) uit vet, eiwit en koolhydraten. Bij een gezond gewicht is de norm dat je tussen de 20 en 40% van de energie uit vetten kunt halen. Zo kan het voorkomen dat je bij weinig ingevoerde voeding al bij een kleinere hoeveelheid vet al over de voorgeschreven norm zit.


Schijf van Vijf-advies in Mijn Eetmeter

Hoe werkt het Schijf van Vijf-advies in Mijn Eetmeter?

Mijn Eetmeter geeft in het Schijf van Vijf-advies aan hoe je volgens de Schijf van Vijf eet. Het advies is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf voor jouw leeftijd en geslacht. Dit advies geeft je handvatten om gezondere keuzes te maken.

Hoe werkt het?

Bij het invullen van Mijn Eetmeter wordt het product dat je invoert ingedeeld in een vak van de Schijf van Vijf of in de categorie buiten de Schijf van Vijf.

Of een product in de Schijf van Vijf staat bepalen we aan de hand van criteria zoals de hoeveelheid verzadigd vet, zout, toegevoegd suiker en vezel. Zo komt volkorenbrood in het oranje vak van de Schijf van Vijf en witbrood in de categorie buiten de Schijf van Vijf terecht. Voor iedere productgroep gelden andere criteria.

Grafiek

Binnen het Schijf van Vijf-advies zie je een grafiek met de kleuren van de Schijf van Vijf. De hoogte van het balkje geeft aan hoeveel producten je hebt gegeten uit een vak van de Schijf van Vijf. De rode lijn geeft de aanbevolen hoeveelheid aan voor iemand van jouw leeftijd en geslacht.

De producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zie je niet terug in de gekleurde balkjes. Deze tellen mee in het grijze balkje onder de grafiek.

Uitgebreid advies

Per vak krijg je ook een uitgebreid advies. Je komt in het vak van je keuze door op het balkje in de grafiek te klikken of door te scrollen. Onderaan de pagina geven we feedback over de producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Uitdagingen

Door middel van een post-it kun je een uitdaging kiezen waaraan je wilt gaan werken de komende week. Je kunt één uitdaging tegelijk kiezen. Deze verschijnt als herinnering op je dashboard.

Waarom wijkt mijn Schijf van Vijf advies af van het Voedingsstoffen advies?

Het kan voorkomen dat je voedingstoffen advies goed lijkt, maar je Schijf van Vijf advies niet. Dat kan 2 redenen hebben:

 • In de Schijf van Vijf houden we rekening met méér dan voedingstoffen alleen. Bijvoorbeeld noten raden we niet alleen aan vanwege de voedingstoffen maar ook omdat het gezond is voor hart en bloedvaten.
 • Je hebt niet alle voedingsstoffen aangevinkt. Dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt wil niet zeggen dat je ook genoeg vitamine B12 binnenkrijgt bijvoorbeeld. Je kunt voedingsstoffen toevoegen bij je instellingen op mijnvoedingscentrum.nl Je kunt inloggen met je Mijn Eetmeter-gegevens.

Ik eet niet genoeg uit de Schijf van Vijf, wat nu?

Wil jij gezonder eten? Bedenk: het hoeft niet allemaal in één keer. Maak kleine stapjes. Want kleine stapjes zijn makkelijker vol te houden. Kijk naar wat je nu al eet en drinkt en wat je daarin kan veranderen. Een aantal hulpmiddelen hierbij:

Bij je Schijf van Vijf advies kun je per vak een uitdaging kiezen, bijvoorbeeld ‘deze week neem ik elke dag groente tussendoor’.
Bij je Schijf van Vijf advies geven we bij ‘Buiten de Schijf van Vijf’ tips wat je kunt vervangen.
Je kunt alternatieven zoeken in de tool ‘Staat dit in de Schijf van Vijf?’
Download de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum. Daarmee kun je makkelijk producten scannen, waarna je een advies krijgt voor dat specifieke product.
Bekijk op de website van het Voedingscentrum hoe je een Eetwissel maakt.

Wat is het verschil met het voedingstoffenadvies?

Als je volgens de Schijf van Vijf eet neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren en krijg je de voedingstoffen binnen die je nodig hebt. Het Schijf van Vijf-advies geeft aan of je op een bepaalde dag voldoende eet van de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen. Het voedingstoffenadvies geeft aan of je over een langere periode voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Kijk bij het voedingsstoffenadvies altijd naar een langere periode
Bij het voedingstoffenadvies is het belangrijk dat je over een langere periode kijkt of je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Het kan best zijn dat je op een bepaalde dag volgens de Schijf van Vijf hebt gegeten, maar je niet van alle voedingstoffen op die dag voldoende hebt binnengekregen. Een wortel levert meer vitamine A dan een komkommer. Variatie over een langere periode is daarom heel belangrijk.

Moet ik alle balkjes in de grafiek vullen tot de rode lijn?

De rode lijn in de grafiek geeft de aanbevolen hoeveelheden weer voor een gemiddeld persoon van jouw leeftijd en geslacht. Maar natuurlijk is niet iedereen gemiddeld. De rode lijn geeft dan ook een indicatie. Het hoeft geen doel te zijn om de lijn te ‘halen’. Ook kun je soms producten vervangen door andere producten, waardoor de grafiek wat anders eruit ziet.

Uitwisselbare producten
De aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf zijn een voorbeeld van hoe eten volgens de Schijf van Vijf eruit kan zien. Sommige producten kun je vervangen door anderen, omdat je daarmee ongeveer dezelfde voedingsstoffen binnenkrijgt. Voorbeelden zijn pasta door brood of kaas door melk. Dan kan het balkje voor brood en kaas wat hoger zijn en dat voor pasta en melk wat lager. Wanneer je daarmee voldoende voedingsstoffen zoals vezels, jodium en calcium mee binnenkrijgt is dat dus geen enkel probleem. In je voedingstoffenadvies kun je over een langere periode zien of je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Allergie
Heb je bijvoorbeeld een notenallergie dan is je balkje voor de noten altijd leeg. Je kunt dit balkje en het bijbehorende advies dan naast je neerleggen.

Grote eters en kleine eters
Ben je een grote eter, bijvoorbeeld omdat je heel veel sport? Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer brood of pasta eet dan de aanbevolen hoeveelheid. Of ben je juist een kleine eter, bijvoorbeeld omdat je kleiner bent dan gemiddeld? Dan kan het zijn dat je wat minder eet dan de aanbevelingen. Lees meer bij ‘Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten’ op de site van het Voedingscentrum.

Mijn balkje in de grafiek is leeg, terwijl ik wel een product heb gegeten uit dat vak. Hoe kan dat?

Voor de balkjes in de grafiek tellen alleen de producten mee die in de Schijf van Vijf staan. Zo kan het zijn dat je kaas hebt gegeten, maar het balkje van de kaas toch leeg blijft. Dit komt dan doordat de soort kaas die je hebt gegeten niet in de Schijf van Vijf staat, omdat de kaas te veel verzadigd vet bevat of te veel zout. De kaas vind je dan terug bij de producten die buiten de Schijf van Vijf staan. Ook kan het zijn dat het balkje niet wordt gevuld omdat het product niet kon worden ingedeeld.

Waarom worden sommige producten niet ingedeeld en wat kan ik dan doen?

Het kan zijn dat je een melding krijgt ‘Je advies is niet compleet. Producten die je zelf hebt toegevoegd kunnen wij niet altijd indelen.’ Dit kan komen door:

 • ontbrekende voedingswaarden. We hebben dan onvoldoende gegevens om deze producten in te delen. We werken aan een oplossing hiervoor. Wat je zelf kunt doen is een vergelijkbaar product uit de standaard Eetmeter-lijst selecteren.
 • het gebruik van de functie ‘dagelijkse consumpties’. Wanneer producten al heel lang in je dagelijkse consumpties staan, kan het product ondertussen vervangen of aangepast zijn. Daardoor kunnen de producten niet meer herkend worden. Verwijder in die gevallen de ‘verouderde’ producten en voeg de nieuwe producten opnieuw toe via de instellingen.

Waarom komen kant-en-klaarmaaltijden buiten de Schijf van Vijf terecht?

Kant-en-klaarmaaltijden, salades en belegde broodjes bestaan uit meerdere ingrediënten. Mijn Eetmeter kan deze producten niet splitsen in aparte ingrediënten. Als het product te veel ingrediënten bevat die niet in de Schijf van Vijf staan, delen we het product als geheel buiten de Schijf van Vijf in. Voer voor een goed advies daarom zoveel mogelijk losse producten in. Een tosti komt als geheel buiten de Schijf van Vijf terecht. Voer je apart je volkorenbrood, ham en 30+ kaas in, dan komt alleen je ham buiten de Schijf van Vijf.

Overige vragen

Bestaat er een Eetmeter op de mobiele telefoon?

Voor Android en Apple hebben we een app gemaakt, waarmee je Mijn Eetmeter ook onderweg kan bijwerken.
Download hem in de appstore
Download hem in Google Play

Heb je een andere internettelefoon (Windows, Blackberry) of een tablet? Surf dan gewoon mobiel naar de site www.mijnvoedingscentrum.nl en log daar in.

Waarom is Mijn Eetmeter niet geschikt voor kinderen onder 4 jaar?

Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze een gezond eetpatroon met voldoende variatie aanleren. Het is voor hen minder noodzakelijk om de nadruk te leggen op voedingsstoffen. Lees op de website van het Voedingscentrum meer over gezond eten voor jonge kinderen .

Waarom zijn de adviezen in Mijn Eetmeter niet geschikt voor mensen die een medisch dieet volgen?

De adviezen van Mijn Eetmeter zijn algemeen. Er gelden mogelijk afwijkende adviezen voor mensen die een dieet volgen. Neem daarom bij vragen contact op met een diëtist.

Is Mijn Eetmeter geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven?

De adviezen van Mijn Eetmeter zijn algemeen, maar voor deze groep bestaan aanvullende adviezen. Zo wordt borstvoedende en zwangere vrouwen geadviseerd om dagelijks een supplement te slikken dat 10 microgram vitamine D bevat. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen in de eerste 8 weken ook het advies om 400 microgram foliumzuur te slikken. Bij je persoonlijke instellingen kun je aangeven of je zwanger bent of borstvoeding geeft.
<andrea,></andrea,>

Kun je Mijn Eetmeter gebruiken als hulpmiddel bij afvallen?

Veel van de gebruikers van Mijn Eetmeter gebruiken het als hulp bij afvallen. Mijn Eetmeter helpt je bewust te maken welke producten veel calorieën leveren en je kunt eenvoudig bijhouden hoeveel je eet.

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens. Omdat we geen commercieel belang hebben is onze informatie onafhankelijk en betrouwbaar. We zullen ook nooit je persoonlijke informatie delen met derden. Je kunt altijd je account opheffen, je gegevens worden dan direct uit onze database verwijderd.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.