Mijn Voedingscentrum
Waarom telt niet alles mee als beweging?

We gaan uit van de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad uit 2017. Deze richtlijn geeft aan dat het vooral belangrijk voor je gezondheid is om matig intensief en zwaar intensief te bewegen. Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt, zoals koken, boodschappen doen of darten tellen niet mee.

Lees meer over de beweegnormen in de encyclopedie van www.voedingscentrum.nl.

sluiten
Ik beweeg vaak hetzelfde, moet ik dat steeds opnieuw invullen?
Nee, onder Dagelijkse activiteiten kun je terugkerende beweeg-activiteiten instellen. Je kunt aanvinken op welke dagen je dit doet. Met 1 druk op de knop kun je deze daarna makkelijk invoeren in Mijn Beweging.
sluiten
Mijn sport of activiteit staat er niet bij. Wat nu? Kunnen jullie dit toevoegen?
De lijst is niet uitputtend, daarom kan het voorkomen dat jouw beweegactiviteit er niet bijstaat. Kies iets wat er zoveel mogelijk op lijkt. We voegen geen activiteiten toe.
sluiten
Waarom zie ik niet in Mijn Eetmeter hoeveel calorie├źn ik heb verbrand?

Er is gekozen voor een tool waarbij de calorieën die je verbrandt niet worden afgezet tegen de calorieën die je eet. We willen namelijk niet de indruk geven dat je meer kan snoepen als je veel beweegt. Genoeg bewegen hoort bij een gezonde leefstijl, net als gezond eten.

Toch houdt Mijn Eetmeter wel rekening met hoeveel je beweegt. Als je voor het eerst Mijn Eetmeter gebruikt krijg je een aantal vragen. Een van de vragen gaat over bewegen (zie persoonlijke instellingen). Heb je aangegeven dat je gemiddeld meer dan een uur per dag matig intensief beweegt, dan wordt in het advies van Mijn Eetmeter er rekening mee gehouden dat je iets meer eten nodig hebt.

Heb je dit nog niet aangegeven in Mijn Eetmeter en blijkt uit Mijn beweging dat je zoveel beweegt dat je iets meer zou moeten eten? Dan krijg je een melding in Mijn beweging dat je je persoonlijke instellingen in Mijn Eetmeter moet aanpassen naar ‘Actieve leefstijl’. Alleen mensen die heel veel sporten of zwaar lichamelijk werk doen hebben meer calorieën nodig.

sluiten
Waarom kan ik de beweegmeter niet invullen voor mijn kind van 4 of 5?
De gegevens over hoeveel energie een activiteit kost halen we voor kinderen uit een lijst voor de jeugd. De gegevens in deze lijst zijn beschikbaar voor kinderen vanaf 6 jaar. Om deze reden is de beweegmeter bruikbaar vanaf 6 jaar.
sluiten
Waarom kan ik mijn dagelijkse activiteiten niet meer gebruiken na mijn 19de?
We gebruiken voor volwassenen een andere lijst met activiteiten dan voor kinderen en jongeren. Na je 19de kies je dus uit de activiteiten voor volwassenen. Je oude dagelijkse activiteiten kun je daarom niet meer gebruiken. Je kunt natuurlijk wel weer nieuwe dagelijkse activiteiten aanmaken.
sluiten
Lees ook: Beweeg en sport jij genoeg? Daar lees je meer over hoeveel beweging gezond is en wat voor een soort beweging wordt aangeraden.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.