Mijn Voedingscentrum

Veelgestelde vragen Mijn BMI-meter

Hieronder vind je veelgestelde vragen over Mijn BMI-meter. Een vraag over Mijn Eetmeter? Ga naar de help van Mijn Eetmeter
Hoe meet ik de middelomtrek?

Zo meet je de middelomtrek:

  1. Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B).
  2. Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.

Heb je geen meetlint? Voer dan dezelfde stappen uit met een touwtje en leg het naast een rolmaat of meetlat.

sluiten
Hoe voer ik mijn middelomtrek in?
Je kunt je middelomtrek invoeren bij de BMI-meter. Wanneer je een nieuwe meting invoert, kun je hier ook je middelomtrek invoeren.
sluiten
Waarom is het belangrijk om mijn middelomtrek te meten?

Het is belangrijk om je middelomtrek op te meten om meerdere redenen:

  1. Je middelomtrek vertelt je, naast je BMI, wat over je gezondheid. Vet in en rond de buik is namelijk nadeliger voor je gezondheid dan vet op je heupen en billen.
  2. Wil je afvallen? Houd dan niet alleen je gewicht bij, maar ook je middelomtrek. Als je middelomtrek afneemt weet je dat je goed op weg bent!
  3. Wil je aankomen? Houd je middelomtrek bij zodat je kan checken of deze niet te hoog wordt.
  4. Bij volwassenen van 19-69 jaar oud met een te hoge BMI kunnen we een passender advies geven als je ook je middelomtrek invult.
Ben je heel gespierd? Ook dan is het meten van je middelomtrek belangrijk, lees daar meer over bij de vraag hieronder ‘Waarom is de BMI minder betrouwbaar als ik heel gespierd ben?’
sluiten
Waarom wordt mijn middelomtrek niet meegenomen in het advies als mijn BMI gezond of te laag is?
Wanneer je 19-69 jaar oud bent en een gezonde of te lage BMI hebt, verandert het advies dat we geven niet op basis van je middelomtrek. Vandaar dat we je middelomtrek niet meenemen in de uitslag van de BMI-meter. Voor jezelf is het handig om je middelomtrek bij te houden. Kijk in de vraag hierboven waarom dat zo is.

Bij volwassenen van 19-69 jaar oud met een te hoge BMI kunnen we een passender advies geven wanneer je ook de middelomtrek invult. Daarom benoemen we dan wel de middelomtrek in de uitslag.
sluiten
Mijn BMI is te hoog, maar mijn middelomtrek zit in de grafiek in het groen of geel. Moet ik dan toch afvallen?

We adviseren je om je middelomtrek voor de zekerheid nog een keer te meten. Hierbij kun je iemand uit je omgeving of een professional om hulp vragen, Bekijk ook de video bij de vraag 'Hoe meet ik de middelomtrek?'.

BMI 25-35

Heb je een BMI tussen de 25 en 35 en zit de uitslag van je middelomtrek nog steeds in het groene of gele deel van de grafiek? Probeer dan in ieder geval niet aan te komen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Wanneer je af wilt vallen, doe dit dan op een verantwoorde manier. Werk in kleine stappen naar een blijvend gezonde(re) leefstijl en een gezonder gewicht. Lukt dit niet of wil je hier begeleiding bij, maak dan een afspraak bij een gewichtsconsulent. Maak sowieso een afspraak bij de diëtist als je een medische aandoening of ziekte hebt vanwege overgewicht. Denk hierbij aan (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, diabetes, slaapapneu of artrose.

BMI 35 of meer

Heb je een BMI van 35 of meer? Het is beter voor je gezondheid om onder begeleiding af te vallen. Maak een afspraak bij de diëtist of je huisarts en overleg welke begeleiding het beste past bij jouw situatie.

Krachtsporters

Ben je een fanatieke krachtsporter? Hoewel je in de categorie overgewicht valt, heb je waarschijnlijk geen hoge vetmassa. Lees hierover meer in de volgende vraag.

sluiten
Waarom is de BMI minder betrouwbaar als ik heel gespierd ben?
Ben je een fanatieke krachtsporter? Dan kan het zijn dat je BMI in de categorie overgewicht valt, terwijl je geen hoge vetmassa hebt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid spiermassa die je hebt.

In dat geval is de middelomtrek een goede aanvullende maat. Voor mannen tussen de 19 en 69 jaar is een gezonde middelomtrek minder dan 94 centimeter. Voor vrouwen in deze leeftijd is dit minder dan 80 centimeter. Ook kun je bij een diëtist je vet- en spiermassa laten bepalen, om vast te stellen of je lichaamssamenstelling gezond is.
sluiten
Waarom geldt de BMI niet als ik van Aziatische afkomst ben?

Mensen van Aziatische afkomst (Oost- en Zuidoost-Azië) hebben een hogere vetmassa dan mensen van Westerse afkomst, bij een vergelijkbare BMI. Hierdoor heb je een groter risico op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes type 2 dan mensen van Westerse afkomst bij een lagere BMI. Dit geldt ook voor mensen uit Suriname en het Caribisch gebied met een Aziatische achtergrond.

Daarom worden de volgende grenzen aangeraden:

  • Ondergewicht: Lager dan 18,5
  • Gezond gewicht: 18,5 tot 23
  • Overgewicht, risico op gezondheidsproblemen: 23 tot 25
  • Overgewicht, gemiddeld risico op gezondheidsproblemen: 25 tot 30
  • Overgewicht, ernstig risico op gezondheidsproblemen: 30 en hoger

Het is niet duidelijk welke grenzen je moet aanhouden als je bijvoorbeeld half van Nederlandse en half van Aziatische afkomst bent. Twijfel je of je gewicht gezond is? Vraag dan je huisarts of een diëtist om advies. Ook kun je bij een diëtist je vet- en spiermassa laten bepalen, om vast te stellen of je lichaamssamenstelling gezond is.

sluiten
Waarom geldt de BMI niet als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
De BMI is een minder betrouwbare maat wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Zowel je gewicht als je lichaamssamenstelling veranderen namelijk in deze periode.
sluiten
Ik heb mijn gewicht fout ingevoerd. Hoe pas ik dat aan?
Verwijder de meting in je historie met het rode kruisje. Deze staat achter de meting. Voeg het dan opnieuw toe. In de app kun je op een meting klikken en gelijk je gewicht wijzigen.
sluiten

Staat je vraag er niet bij?

Stel hem dan via ons contactformulier
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.